Hétfő, Szerda 14-19 | Kedd, Csütörtök, Péntek 8-13

Röntgen

Röntgen

Röntgen – diagnosztika:

A röntgensugarak felfedezése óta (IXX. század vége) egyszerűen kihagyhatatlan diagnosztikus eszközzé nőtte ki magát az egészségügy nagyon sok területén. A fogászatban nincs is rá kilátás, hogy elkerülhető lesz a közeljövőben.

Rendelőnk nyitott rá, hogy más fogorvosok pácienseinek is készítsünk felvételeket!

A fogászatban szájon kívüli és szájon belüli felvételeket különböztetünk meg.

1.) Extraorális (szájon kívüli) felvételek

Ezek nagyobb röntgengépek segítségével készülnek, ahol a film szájon kívül helyezkedik el egy kazettában.
A nagyobb gép általában félelmet vált ki a sugárzás tekintetében, de speciális erősítő fóliák segítségével ennek mennyiségét a minimumra csökkentettük. Így egy OPT felvétel készítése során mindössze 2,5 kisfilmnek megfelelő dózis éri a pácienst, de a felvételen, ezzel ellentétben, nem csak 3-4 fog látszik, hanem az összes. Ami messze nem elhanyagolható!

a.) Ortopantomogramm-panoráma (OPT, OPG) felvétel

Az egyik legfontosabb fogászati felvétel. Valójában minden páciensnél bemutatkozó felvételként kellene, hogy készüljön. Láthatóak rajta az állkapocsizületek, maxilláris színuszok, alsó és felső állcsont a benne lévő fogakkal. Teljes betekintést nyújt az egész régió részletelemeibe. Igaz mivel minden látszódik rajta, ezért kevésbé pontos, ezért a gondosabb részletekről szájon belüli kis felvételt kell készíteni.
Nagyon jól diagnosztikálható rajtuk: ciszták, más gyökér csúcsi elváltozások, fogágybetegségben elveszett csont mennyisége, nagyobb szuvasodások, nem kinőtt bölcsességfogak stb.
Elengedhetetlen felvétel nagyobb beavatkozások előtt, fogpótlások készítésekor és lehetetlen nélküle fogakat szabályozni stb.

Úgy képzeljék el ezt a felvételt, mint az osztályról készült fényképet az iskolában. Minden gyermek látszik rajta, de nagyjából.
A „szemünk fényét”, azonban szeretjük néha csak külön fényképen is látni, hogy tudjon a nagymama, mit rakni a pénztárcába. 🙂
Ilyen esetben készítünk kis felvételt. Azonban a nagy felvétel jó útmutató, melyikről is szükséges kicsit készíteni.

b.) Orthocephalogramm-teleröntgen-TR felvétel

Ez a felvétel a fogszabályozásban fontos. Megállapítható rajta az állkapcsok viszonya, növekedési tendencia, első fogak dőlésszöge stb.

2.) Intraorális (szájon belüli) felvételek

Több fajtája is létezik, de általában ez alatt retroalveoláris felvételt értünk. A filmet a szájba helyezzük, a fogak és az állcsont mögé, amit a páciens ott tart a felvétel készítése alatt.

Ezt a felvételt pedig úgy kell elképzelni, mint a gyermekünkről készült tablóképet az iskolában. Csak ő látszik rajta, nagyban.
Ezen felvételek pontos, apró diagnosztizálásra szolgálnak.

Köszönjük, hogy meglátogatja web site-unkat!

Reméljük, hogy a magasan informatív karakterének köszönhetően sok modern, esztétikai fogászati kezelési lehetőségre keltjük fel ez által az érdeklődését!

Ne essen tévedésbe! Ez alapján még véletlenül se állítson fel otthon saját kezelési tervet! Nézelődjön, informálódjon, merüljön nyugodtan bele e magas szintű fogászat szépségeibe, de a személyreszabott kezelési terv kidolgozásához mindenképp találkoznunk kell!

Soha se feleddje! Mi minden esetben pácienseket gyógyítunk és nem fogászati beavatkozásokat végzünk!

Where to find us

Közösségi média

HungarySerbia