Hétfő, Szerda 14-19 | Kedd, Csütörtök, Péntek 8-13

Fogpótlások

Fogpótlások

Ezen részben, a fogtechnikus által, szájon kívül készült pótlásokat fogjuk bemutatni, amelyek mindegyike igényelhető rendelőnkben.
Nagyon fontos már egyetlen fog elvesztését is mi hamarabb pótolni, mert a szomszédos fogak folyamatos mozgása végett, a későbbi ellátás sokkal nehezebb.

Íme egy felosztás, hogy sokkal érthetőbbé váljon, hogy mi fán is terem a fogászati protetika:

Teljes protézisek
Részleges protézisek

Mindkettő lehet fémvázas vagy akrilát (műanyag)

Valamely rögzített és egy kivehető (általában részleges fémvázas) fogpótlás kombinációja: Teleszkópos Csúsztatós  Patentos

Kivehető pótlások

Nappal egész nap beszél, éjszaka meg úszik, mi az? Az anyós protézise! 🙂

Teljes protézis

A fogatlan páciensnek csak ez készülhet, kivéve, ha műgyökeret ültetnek be nála.
Tényleg csak rossz lehet egy teljes protézis? Nem, de az is igaz, hogy soha nem lesz olyan, mint az eredeti fogakkal. Rengeteg páciens használ (vagy már nem) teljes egészében fogtechnikus által készített pótlást, akik nem jogosultak szájban dolgozni! Itt gyökeredzik az a fajta gondolkodásmód, hogy kár rá költeni, mert az csak rossz lehet!
El kell hinni, hogy létezik, az adott helyzethez képest, jó teljes protézis!

Részleges protézis

Ezek a protézisek kapcsokkal kötődnek a páciens maradék fogaihoz.
Végleges megoldást a fémvázas jelent, a műanyag csak, mint ideiglenes protézis készül, ameddig a foghúzások után a csont meg nem erősödik. A fémvázas protézis sokkal ellenállóbb, és az öntött kapcsok az adott fogra pontosan illeszkednek.
Minden kivehető fogpótlásunk minőséges többrétegű szlovén (Polident) vagy lichtensteini (Ivoclar-Vivadent) fogakkal készülnek! Mind rendelkezik ISO és CE jelzéssel!
Lehetőség van német porcelán fogak (Vita) beépítésére is a protéziseinkbe!

Részben kivehető pótlások

A maradék fogakat valamilyen rögzített pótlással látjuk el, és ehhez kapcsolódik általában egy fémvázas protézis. Így ezekkel, sokkal erősebben lehet rágni, miközben jóformán mozdulatlanok maradnak.

Teleszkópos (dupla koronás) pótlások
Ez esetben az egyik korona felcementeződik a fogra, míg a másik a protézisben van. A protézis felhelyezésekor a két korona összeszorul, mint két nedves joghurtos pohár, és nagyon jól meggátolja a pótlás mozgását. Tessék, csak otthon kipróbálni!

Csúsztatós pótlások
A fogakon elhelyezett híd végein egy sín található, amire rácsúszik a protézis, ezzel biztosítva, hogy tényleg erősen lehessen vele rágni

Patentos pótlások
Fogágybetegség végett kilazult fogak gyökércsatornájába cementeződik a patent egyik feléhez hasonló gömb, a protézisben lévő bemélyedés pedig erre pattan rá.

Rögzített pótlások

Eltávolíthatatlanul cementeződnek a foghoz. Mivel a természetes fogak helyére készülnek, ezért nagyon könnyű megszokni őket, nem törhetik ki a pácienst stb. Minden szempontból az övéké az elsőbbség, a többi pótlással szemben.

Inlay/overlay

Fogtechnikus által készített tömés, amit az orvos cementez be. A koronához képest sokkal kevesebbet kell a fogból eltávolítani, ezért ez az első lehetséges megoldás egy hátulsó fog helyreállításánál, ha az már nem kivitelezhető tömés által.

Számos esetben inlayeken elhorgonyzott hídakat is lehet készíteni, megóvva ezáltal a szomszédos fogakat a teljes lecsiszolástól, amely elengedhetetlen egy klasszikusan kivitelezett hídhoz. Tehát még a fogpótlástanban is lehet preventíven gondolkodni!

Héjak

Az igazi minimál- invazív ellátás az elülső fogak esetében, mert a külső felületéből mindössze csak 0,8 – 1 mm-t kell eltávolítani. Készülhetnek keményműanyagból vagy kerámiából (porcelánból). Mivel nem tartalmaznak fémet, ezért rendkívül élethűek.
Mikor ajánlottak? Szélesebb fogközök zárására, fogtörésnél, kisebb helybeli rendellenességek esetén, a fogszín megváltoztatására stb.

Koronák (tokok)

A fogak nagyobb károsodása esetén indokolt azokat lecsiszolni, majd koronával ellátni. Esztétikai szempontok által vezérelve, csak kerámia (porcelán) borítású koronákat készítünk, amelyek lehetnek fémmagra égetettek, vagy teljesen fémmentesek. Ez utóbbiak, minden esztétikai igényt kielégíthetnek.

Fémkerámia koronák

Telekerámia koronák

Hidak

Foghiány esetén, lehetőség van a hiány melletti fogak csiszolására, és ez által híd készítésére.
Általában 2 lecsiszolt fog, 2-3 elvesztett fog terhelését tudja, gond nélkül, elviselni.
A mai modern fogászati technológiának köszönve ezek is lehetnek fémmentesek!

Adhezív (Maryland, „szárnyas”) hidak

Egy első fog hiányánál, a szomszédos fogak csiszolása nélkül is, lehetőség van az adott fog pótlására.
Hogyan? A szomszédos fogak belső felületéből mindössze csak kb. 0,5 mm-t szükséges eltávolítani.
Alapfeltétel? A szomszédos fogak egészségesek és a harapás is megfelelő.

Köszönjük, hogy meglátogatja web site-unkat!

Reméljük, hogy a magasan informatív karakterének köszönhetően sok modern, esztétikai fogászati kezelési lehetőségre keltjük fel ez által az érdeklődését!

Ne essen tévedésbe! Ez alapján még véletlenül se állítson fel otthon saját kezelési tervet! Nézelődjön, informálódjon, merüljön nyugodtan bele e magas szintű fogászat szépségeibe, de a személyreszabott kezelési terv kidolgozásához mindenképp találkoznunk kell!

Soha se feleddje! Mi minden esetben pácienseket gyógyítunk és nem fogászati beavatkozásokat végzünk!

Where to find us

Közösségi média

HungarySerbia